POZOR!

Plivamo na sceni

... jer volimo glumu i kazalište...

Festival učeničkih igrokaza
POZOR! Plivamo na sceni nastao
je 2012. godine kao ideja o
promicanja dječjeg scenskog
stvaralaštva, i to kao natjecanje
u petominutnim izvedbama
igrokaza nastalih u sklopu
dramskih grupa osnovnih škola.

Idejna je začetnica i autorica himne Festivala Ines Novak, dok je prvi glazbeni aranžman himne napravio Krunoslav Đuričić, a drugi Darko Ocvirk.

Ideju je prihvatilo Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku te postalo partner u organizaciji događaja, koji se od 2012. do 2020. godine održavao svake godine u povodu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade (20. ožujka), a iznimno, zbog pandemije, 2020. godine održan je u kolovozu ispred Kulturnog centra Osijek. Jubilarni je 10. Festival 2021. održan u lipnju u drukčijem izdanju nego prethodnih godina zbog okolnosti vezanih za pandemiju. Stoga je jubilarno izdanje Festivala, održano u suradnji s Hrvatskim centrom za dramski odgoj,  u hibridnom obliku – svi igrokazi predstavljeni su na virtualnoj pozornici, a Festival je trajao pet dana tijekom kojih su održane dodatne aktivnosti za učenike i mentore koji su sudjelovali na Festivalu.

Do 2023. godine u Festivalu su izvedena 148 učenička igrokaza u kojima je sudjelovao 1428 učenika. Stručnjaci u području dramskoga odgoja i kazališne umjetnosti, koji čine prosudbeno povjerenstvo, tijekom Festivala prate izvedbe igrokaza te donose odluku o kategoriji nagrade za svaku izvedbu sukladno specifičnostima igrokaza. Proteklih godina članovi prosudbenog povjerenstva bili su glumci i članovi ansambla Kazališta Bo,ranka Mihaljevića u Osijeku Aleksandra Colnarić, Areta Ćurković, Lidija Helajz, Snježana Ivković, Inga Šarić, Edi Čelić, Đorđe Dukić, Tihomir Grljušić, Lidija Kraljić, Zvjezdana Bučanin, kao i dramske pedagoginje Maša Rimac Jurinović, Stela Macakanja-Baćić i Ana Škaro, Ivan Kristijan Majić, redatelj i dramski pedagog te dr. sc. Vlado Krušić, dramski pedagog, redatelj i osnivač Hrvatskoga centra za dramski odgoj, te akademski glumci Nikola Radoš, Filip Sever i Nina Vidan.

Nagrada Ribica dodjeljuje se u obliku originalne skulpture svakoj dramskoj skupini uz zahvalnicu školi, svaki učenik dobiva priznanje za svoje glumačko ostvarenje, a mentori potvrdu o sudjelovanju. Idejna je začetnica maskote Ribice Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza, a autorica vizualnog identiteta Festivala i maskote ilustratorica Nikolina Dinješ. Osim Ribice, u Festivalu od 2021. dodjeljuju se još tri nagrade. S ciljem priznanja glumačkog talenta prosudbeno povjerenstvo dodjeljuje i Nagradu za najboljeg glumca/glumicu Festivala. Mentori i učenici sudionici Festivala odabiru najbolji igrokaz, a na temelju njihova odabira dodjeljuje se Nagrada za najbolji igrokaz prema odabiru mentora i učenika. Nagrada publike dodjeljuje se prema broju pregleda snimke igrokaza.

Ciljevi su Festivala promocija dramskog i scenskog stvaralaštva djece, popularizacija kazališne umjetnosti među djecom, poticanje ljubavi prema dramskom izričaju i kazalištu te priznanje dramskog stvaralaštva učenika i nastavnika osnovnih škola.

Idejna je začetnica maskote Ribice Suzana Vargović, predsjednica Udruge Breza, a autorica vizualnog identiteta Festivala i maskote ilustratorica Nikolina Dinješ.

Sudionici Festivala učenici su osnovnih škola i mentori koji se za sudjelovanje svojih škola prijavljuju nakon objave
poziva putem službenog obrasca prijave. Osnovni su uvjeti za sudjelovanje trajanje igrokaza (do 5 minuta) i
pravovremena prijava.

„Imala sam želju da učenici, koji vole glumiti, barem na jedan dan stanu na prave kazališne daske i osjećaju se kao pravi glumci.”.

Ines Novak, idejna začetnica projekta
i predsjednica Dječjeg kreativnog centra DOKKICA.

Dječji kreativni centar DOKKICA 28. prosinca 2020. godine dobio je Priznanje Hrvatskoga centra za dramski odgoj za kontinuirani rad na razvijanju dramskog i scenskog stvaralaštva djece i mladeži u lokalnoj zajednici te posebice za pokretanje i održavanje Festivala Pozor! Plivamo na sceni.

O Priznanju Hrvatskog centra za dramski odgoj, među brojnim medijima, izvijestili su i HRT-ov Radio Osijek, a objava dodjele Priznanja predstavljena je i prilogom na YouTube kanalu DOKKICE: Video o dodjeli Priznanja DOKKICI.